Workshop Bloemschikken met Glas in Haarlem

Bloemen van glas

 

Tijdens deze workshop Bloemschikken met Glas ga je aan de slag met stukjes glas in allerlei kleuren. Ervaar hoe leuk (en eenvoudig) het is om bloemblaadjes te knippen met een mozaïektang.


Glazen glazen bloemstengels (stringers) en kleine bloemetjes in bolletjes glas (murrine/millefiori; bekend uit Venetië) liggen voor je klaar om je bloemstuk helemaal af te werken.
Kleine korreltjes (fritten) in allerlei kleuren staan klaar om speelse effecten aan te brengen.   

 

Maak een veldboeket, vaas vol bloemen, bloemstuk met verhaal. Je kunt hier helemaal je creativiteit in kwijt, maar ook als je niet heel creatief bent (dat ben je! ook als je niet denkt dat je het bent) kun je door te spelen, met stengels, blaadjes en bloemknopjes een ontzettend tof kunstwerk maken. 

Het voordeel van glas is dat het áltijd mooi is als het licht er door valt, door de sprankeling van het glas, de verschillende kleuren. 

Maak je eigen veldboeket of bloementuintje van glas

Op een plaatje glas maak je jouw bloemstuk. Glassnijden is niet nodig, mocht je het al kunnen is het wel mogelijk.

Ik leer je de techniek van het werken met glasverf en glas fritten.  ik zeg altijd; het is een beetje als cakejes versieren, maar dan met glas. 


Van stukjes gekleurd glas knip je met (een mozaiektang en dat gaat verrassend makkelijk) bloemen van gekleurd glas, er zijn veel verschillende kleuren aanwezig..


Je kunt je bloemstuk helemaal naar eigen wens samen stellen, maar er zijn ook genoeg voorbeelden aanwezig voor wie dit prettig vindt.
Met stengels en fritten (kleine gekleurde glaskorrels) geven we je bloemstuk nog wat meer levendigheid. Na de workshop gaan de bloemstukken de oven in. Je kunt ze dus helaas nog niet meteen meenemen na de workshop. Ongeveer een week na de workshop zijn de stukken op te halen. 

Verzenden kan eventueel ook, dat blijft echter wel altijd een risico. Wil je er echt zeker van zijn dat je je werkstuk heel thuis krijgt kom hem dan ophalen.

Glasfusen

Deze workshop is een workshop glasfusing. Het fusen van glas is een techniek waarbij stukjes glas met verschillende kleuren en structuren met elkaar versmolten kunnen worden. Hiervoor wordt speciaal kunstenaarsglas gebruikt dat speciaal voor deze techniek gemaakt is.

Na  de workshop gaan de werkstukken de glasoven in, in de oven wordt het bloemstuk langzaam verhit tot zo'n 800ºC. Ook het afkoelen gebeurt heel langzaam, dit is om te zorgen dat er geen spanning in het glas komt. 
Dat betekent dat je je werkstuk helaas niet meteen na de workshop mee naar huis kan nemen, de bloemetjes zijn wel zo'n 24 uur zoet in de oven. Je kunt ze later komen ophalen of ik kan ze naar je verzenden.  

Waar wordt de workshop gegeven?

Mijn atelier staat in mijn achtertuin in Haarlem-Noord. 
Helaas is het te klein om met een groep in te kunnen werken. Tijdens de workshop zitten we dus gezellig rond mijn keukentafel in de huiskamer. Hoe dichter we bij de glasoven werken hoe fijner voor het vervoer van de werkstukken, die zijn wat wiebelig voor ze de oven in gaan, maar vrees niet, na een rondje op 800ºC is alles zeer goed met elkaar versmolten.

 Ondertussen droom ik van een eigen atelier in Haarlem, groot genoeg om ook workshops in te kunnen geven.Met het volgen van een workshop bij mij aan de keukentafel help je me vast een klein stapje in die richting. 

overzicht met praktische info

Plaats Haarlem, Lombokstraat 5
Prijs v.a. €49,95 per persoon
Duur ongeveer 2 a 3 uur
Inclusief materiaal, evt montage op een waxinelichtje of ophangoogjes
Afmeting product +/- 7x10 cm of groter
Groepsgrootte 6 a 8 personen
Docent Cathelijne Los
Techniek Glasfusing
Wat leer je Werken met frit en stringers. Glas knippen met mozaiektang. Het opbouwen van een boeket van glas.

Andere workshops

Naast de workshop bloemschikken bied ik ook andere workshops aan. Zo is er de workshop Een landschap van glas waarin je leert om een landschap te maken met glasverf en gekleurde korrels glas van verschillende formaten.  

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe workshop data en nieuws van CathsGlas, schrijf je dan hier in voor de nieuwbrief