Workshop Glasfusing in Haarlem

Vogeltjes van glas 

Tijdens deze workshop maak je onder leiding van een ervaren glaskunstenaar jouw vogeltje van glas. 

Creatieve workshop Glasfusing in Haarlem. Vogeltje maken van glas. Kies uit; Roodborstje, koolmeesje, winterkoninkje, ijsvogel, kolibri of fantasie

Tijdens de workshop Vogeltjes maken maak je (hoe kan het ook anders) een vogeltje van glas. 
De vogeltjes liggen bij aanvang van de workshop vast uitgesneden voor je klaar, je hoeft dus tijdens deze workshop geen glas te snijden. Wel kun je het glas knippen met een mozaiektang. 

 

Voorzien van een kopje koffie, iets lekkers en een hoop inspiratie voor het maken van vogeltjes ga je in een gezellige groep aan de slag.  
Geef je vogeltje kleur en karakter door oogjes, een snaveltje, pootjes en kleuren aan te brengen. 

 

Met het maken van een vogeltje ben je zo'n 1,5 a 2 uur bezig. 
Daarna gaan de vogeltjes de oven in, daarin zitten ze zo'n 24 uur om het glas met elkaar te versmelten. Wanneer de vogeltjes klaar zijn zo'n 1 a 2 weken na de workshop, ontvang je bericht en maken we een afspraak om de vogeltjes op te komen halen. 

er zijn ook nog andere workshops

Glasfusing

Glasfusing of glasfusen in een techniek waarbij verschikkende stukken gekleurd glas met elkaar versmolten worden in een glasoven. Tijdens deze workshop maak je je eigen vogeltjes. Het lijfje en de vleugel van de vogel zijn door mij vast voorgesneden (het snijden van bochten in glas verijst snijervaring. Het borstje en de snavel kun je eventueel zelf snijden ( maar als je dat niet wilt hoeft het niet).  

 

Materiaal

Tijdens deze workshop werken we met kleine korreltjes glas (fritten) in verschillende kleuren, glitterpoeders en speciale glasverf. Ik leer je welke effecten je met welk materiaal kunt verkrijgen en hoe je de verf en frit het best kunt aanbrengen. 
Daarna kun je aan de slag met het vormgeven van je eigen vogeltje. Loopje even vast dan help ik je weer op weg. 

Afwerking

Na de workshop gaan de vogeltjes de glasoven (vergelijkbaar met een oven voor keramiek) in. De vogeltjes worden verhit tot zo'n 800ºC en  zullen ongeveer 24 uur in de oven zitten. Ze zijn dus niet direct na de workshop mee te nemen.

Wanneer de vogeltjes gebakken zijn monteer ik ze naar keuze op een stammetje hout of waxinelichtje. In de week na de workshop kun je je vogeltje op komen halen. Woon je wat verder weg dan kan ik ze eventueel ook met de post verzenden. 

Praktische info

Plaats Haarlem, Lombokstraat 5
Prijs €54,95 per persoon
Duur ongeveer 1,5 a 2 uur
Inclusief materiaal, montage op hout of waxinelichtje en koffie/thee
Afmeting product +/- 9x9cm (exclusief pootjes en stammetje)
Groepsgrootte 6 a 8 personen
Docent Cathelijne Los

Waar wordt de workshop gegeven?

Adres: 

Lombokstraat 5
2022BJ Haarlem 

Gratis parkeren in de straat

Gemakkelijk te bereiken met de auto
of met openbaar vervoer, 15 minuten lopen vanaf Haarlem CS of 6 minuten met de bus. 

Hoe lang duurt de workshop?

De workshop Vogeltjes Maken duurt ongeveer 1,5 a 2 uur. 

De workshop Een Landschap/Bloemstuk van Glas duurt 2,5 a 3 uur.

De duur is afhankelijk van het aantal deelnemers (6 a 8) en de werksnelheid van de deelnemer in kwestie. Grappig genoeg kost het maken van een groter werkstuk niet heel veel meer tijd dan het maken van een kleiner werkstuk. 

 

Hoeveel deelnemers zijn er?

Dit verschilt een beetje, ik werk graag met kleine groepjes.

Meestal zijn er tussen de 6 a 8 deelnemers. Soms iets meer en soms iets minder. 

Kan ik ook alleen/met een groepje komen?

Jazeker! 

Het kan allebei, sommige mensen schrijven zich in met iemand die ze kennen en boeken dan meerdere plekken in een workshop.

Er zijn ook regelmatig mensen die zich alleen inschrijven, aansluiting is zo gevonden als je allemaal met eenzelfde project bezig bent.

De sfeer tijdens de workshops is ongedwongen en gezellig.   

Waarom zijn de kosten van de workshop zo hoog? De workshop origami die ik laatst deed was veel goedkoper.

Glas is een hoogwaardig materiaal. Het is helaas niet goedkoop, per deelnemer lopen de glas en energie snel op. Ook in het voorbereiden van de workshop, het afbakken en monteren van het glas gaat tijd zitten. 

Je maakt tijdens de workshop wel een uniek en hoogwaardig kunstwerk. 

Kan ik mijn werkstuk meteen meenemen?

Nee, helaas niet. Na de workshop moet het glas de oven nog in om het met elkaar te versmelten. Dit gebeurt op hoge temperatuur zo'n 800'C. Het glas moet langzaam opwarmen en nog langzamer afkoelen en zit daardoor zo'n 24 uur in de oven. 

Daarna moet het nog schoongemaakt en gemonteerd worden. 

Het is ongeveer 1 a 2 weken na de workshop klaar om opgehaald te worden, 

Kan mijn werkstuk ook met de post verstuurd worden

Ja dat kan. Het is echter wel op eigen risico.
Hoewel ik het glas heel goed verpak blijft reizen met de post altijd spannend. Wil je er zeker van zijn dat je werkstuk heel aan komt, kom het dan ophalen.

Hoe creatief moet/kan ik zijn?

Zo creatief als je zelf wilt. Het morgelijk om vanaf een afbeelding of foto te werken, het fijne van glas is dat het doorzichtig is en je er dus zo een (zelf meegebrachte) afbeelding onder kunt schuiven om als opzet te gebruiken.

Goed om te weten, in de workshop landschap/bloemschikken kun je helemaal je eigen gang gaan. De workshop vogeltjes maken is iets gestructureerder.  

Wanneer plan je weer nieuwe workshops?

Ik geef toe, soms loop ik een beetje achter met het inplannen van nieuwe workshops. Dit doordat ik hiernaast ook nog in de zorg weg en het rooster daarvan vaak even afwacht voor ik mijn workshops plan. 

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je als eerst bericht zodra er weer nieuwe workshops op de planning staan. 
In de maanden mei tm augustus zijn dat er altijd ietsje minder ivm exposities, kunstmarkten en vakanties. 

Wil je wel graag een vogeltje of ander kunstwerkje maar geen workshop volgen?

Dat kan! Ze zijn ook kant en klaar te koop in de webshop: