Curriculum Vitae

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 14:35

Glas-Curriculem Vitae

 

Hoi, ik Cathelijne en ik ben een autodidact. Met dank aan een grenzeloze belangstelling voor glasfusen, een goed boek met basiskennis en een facebookgroep waar alle ins en outs van het glasfusen besproken werden heb ik mij de technieken van het fusen helemaal eigen gemaakt. Rechtdoor glassnijden heb ik wel geleerd in een workshop glas in lood 100 jaar geleden bij Glasstudio InDeDag, maar het fijne van glassnijden (waarbij niet eigenlijk) is dat hoe vaker je het doet, hoe beter je het leert, bochten snijden kan ik nu dus ook.

 

Daarbij heb ik mijn basiskennis glasfusen de laatste twee jaar aangevuld met cursussen van professionals die mij nieuwe technieken en handigheden leerden. Met dank aan het internet schuif ik tegenwoordig zo aan aan een cursustafel in Amerika. Het oefenen van de nieuwe technieken kan dan gewoon in mijn eigen werkplaats en mijn Hollandse (nouja eigenlijk is hij oorsponkelijk Deens) Bakbeest, bakt ze terplekkenaf.

 

De eerste cursus die ik volgde was een online cursus brandschilderen. Wegens tegenvallende resultaten van de les die ik volgde in een creatief atelier in Amsterdam, die niet veel verder kwam dan verf mengen en deze op glas inbranden, professioneel brandschilderen is echter veel ingewikkelder dan dat.
Meer kennis van de techniek was zeer gewenst. Gelukkig waren daar mijn Engelse helden Williams & Byrne met hun fantastische online uitleg van het brandschilderen in hun Illuminate Foundation Course. Fantastische info! Heel helder uitgelegd en je hebt niet eens per se zelf een oven nodig als het je gaat om het aanleren van de techniek. Toch liever echt les? PeliGlass in Voorburg biedt een soortgelijke live cursus.

 

Daarna kocht ik de online cursus Creating Dimension van Paul Messink. Ik leerde werken met diepte in meerdere lagen glas. Landschappen in dikke glaspanelen. Super tof, maar ik kon er op dat moment, zo’n twee jaar terug, op de een of andere manier niet mijn draai aan geven. De techniek bleef in mijn achterhoofd zitten, en nu opeens kwam het moment dat ik hem toe kan passen. Kleine blokjes van glas met daarin een afbeelding met diepte, zo leuk om die diepte aan te brengen in je afbeeldingen, het is net als in de kijkdozen die ik vroeger, maakte, maar dan in glas; wel een iets professionelere uitstraling en iets gewaagdere techniek.

 

Voor mijn laatste cursus was ik digitaal aanwezig in Amerika. A Painterly Portrait  in Glass van Tim Carey. Een portret in glas, ook bestaande uit meerdere lagen. Kleuren glas die in elkaar verlopen, gesneden, gemozaïekt en vervolgens weer versmolten tot een geheel van glas. Zeer inspirerend en de brandschilder technieken die ik leerde van Williams & Byrne bleken in deze cursus uitstekend van pas te komen. Het portret wordt namelijk met die techniek aangebracht op het glas.

 

Meer dan dit kan ik niet op mijn glas-Curriculum Vitae, had ik al gezegd dat ik mezelf graag veel aanleer.  

 

En nu… mixen maar! Dat vind ik denk ik het leukst, de techniek die ik beheerd weer ten uitvoer brengen in combinatie met een andere techniek of eigen inzicht. Sowieso word ik blij van lekker bezig zijn. Én van het openen van de glasoven om de resultaten na soms 24 uur wachten (glas moet langzaam opwarmen en afkoelen om breuken te voorkomen) te bewonderen.

 

enneh, last but not least. 6 en 7 november is mijn kunst te bewonderen tijdens de kunstlijn Haarlem! Waar? Hier:

Het IJzeratelier
Wateringweg 36
2031EJ Haarlem

Reactie plaatsen

Reacties

Liedeke
3 jaar geleden

Jaha, hoort zegt het voort. Expositie in het IJzeratelier.