Hoe start ik met glas in lood

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 11:22

Starten met glas in lood

Regelmatig zie ik van mede glasliefhebbers de vraag voorbij komen, hoe start ik met glas in lood? Heb ik een cursus nodig? Kan ik het mezelf aanleren met filmpjes/via Youtube?
Omdat ik iedereen die net als ik verliefd is op gekleurd glas graag op weg help naar de mooiste hobby van de wereld, deel ik graag mijn verhaal;

 

Ruim tien jaar geleden, toen wij ons huis in Haarlem kochten, besloot ik een cursus glas in lood te volgen zodat ik de oude deuren die wij kochten voor de bovenverdieping, konden voorzien van glas in lood ramen. Het leek mij super leuk om die zelf te kunnen maken.

 

Ik deed een cursus bij glas studio Indedag in Haarlem, zij leerden mij in één dag glassnijden, in het lood zetten, solderen, het raam afwerken met glas in lood kit, oppoetsen en patineren (het zwart maken van het lood).
Vooral het snijden van het glas en het bewerken van het lood vond ik erg fijn om te leren van iemand die fysiek (tien jaar geleden mocht dat nog ;-)) naast mij stond.

 

Vervolgens kocht ik zelf mijn spullen;

Glas in mooie kleuren, loodstrengen van 4 en 6mm en staallood (voor de stevigheid) en tin.

Een glassnijder en een op maat instelbare strokensnijder, loodmes, lood- openhaler en/-aandrukker, setje loodnagels, glass bloks, een loodstrekker, soldeerbout (Weller 100Watt) en een werkblad (rubber mat kan ook) waar ik op kon snijden en in het lood zetten behoorden tot mijn uitzet.

 

Thuis kon ik nu zelf aan de slag met wat ik geleerd had tijdens de cursus. Met Exel aan de gang om de juiste maten te berekenen voor de glaasjes van het raam dat ik maken wilde. Een streng lood neemt ruimte in tussen twee stukjes glas, die ruimte, moet je dus mee rekenen om de voorkomen dat het raam uiteindelijk op het ene stuk breder dan op het andere.  

Glas snijden en breken ging me na enige oefening steeds beter af. Rechtdoor snijden is niet heel moeilijk, bij bochten wordt het lastiger, maar die had ik lekker niet in dit ontwerp.
Ik maakte nog een tripje naar de glasstudio om de brandschilderingen te (leren) maken die in het ontwerp (hetzelfde als de glas in lood bovenlichten in het huis van mijn oma) zaten. En een aantal maanden verder waren wij 3 deuren met de eerste Caths glas in lood raampjes rijker.

 

Conclusie;

Een fysieke cursus is fijn! Directe feedback op het snijden, hoe je snijdt, hoeveel druk je zet enz is echt heel prettig. Het zelfde geldt voor het in het lood zetten van het glas. Je kunt het leren via een filmpje, maar het is wel heel fijn om het iemand te zien doen en vervolgens tips te krijgen als je zelf aan de slag bent.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Esther Zonneveld
3 jaar geleden

Heel leuk om te lezen en dat ik nu 10 jaar later bij jou de fijne kneepjes mag leren !
Dank daarvoor !
Gr Esther