Welke vind je het lelijkst?

Gepubliceerd op 2 juli 2020 om 10:40

Wij moeten thuis altijd erg lachen om deze vraag van mijn zoon -5 jaar- en stellen hem dan ook regelmatig aan elkaar. Welke vind je het lelijkst? Goed bekeken,  als er geen lelijkste is kan er ook geen mooiste zijn. Toch zit er ergens in mij die angst om per ongeluk eens een lelijkste te maken, ik wil altijd snel, goed en in één keer naar het mooiste, beste, moeilijkste eindresultaat. Ondertussen doe ik hard mijn best om te accepteren dat er niets mis is met het nemen van kleine stapjes.
Op dit moment ben ik bezig met het ontwerpen van het logo van Cath’s Glas in glas en lood. Speciaal voor jullie een klein kijkje in dit proces;

 

Fase 1. Het ontwerp; Letters uitprinten, overtrekken op ruitjespapier en zorgen dat ze qua vorm een logisch geheel vormen. Het tekenen van de loodlijnen, een C bijvoorbeeld kan namelijk niet in een keer uit glas gesneden worden, de bocht is te scherp, glas breekt het liefst rechtdoor en als je lief bent in een flauwe bocht. Dus bestaat de C in dit ontwerp uit 4 stukken.

Fase 2. Kleurkeuze. Gek genoeg voor mij één van de lastigste fases, want in mijn hoofd is het mogelijk om verkeerde kleuren te kiezen, of verkeerde kleuren naast elkaar te plannen, of te eindigen met een verstoorde kleurbalans, drama! J Gewoon doen, werkt meestal toch het best, dus na 876234 kleur ideeën hakte ik de knoop door.

Fase 3. Glas snijden. Heerlijk vind ik dat, niet meer denken, wel snijden, knerpen, breken en zo langzaam vorm geven. Vanaf deze fase kan ik ook bijna niet meer stoppen, ik wil het eindresultaat zien!

Fase 4. Passen en bijslijpen. Precisiewerk, de stukjes moeten precies passen, anders ontstaan er gaten of wordt het scheef. Gelukkig kan ik het glas bijslijpen op een speciale machine. De hoekjes zijn scherp na het snijden, ik slijp ze iets bij, en daar waar het breken net even anders ging dan gepland slijp ik bij zodat het precies past.  

Fase 5. Koperfolie aanbrengen. Alle stukjesglas in dit ontwerp, ik telde er 57 worden voor voorzien van een randje koperfolie.

Fase 6. Solderen. Met een soldeerbout en lood/tin soldeer ik alle stukjes glas tot één geheel.

Fase 7. Optillen. Geen echte fase, maar wel het leukst in het hele proces; het werkstuk de eerste keer tegen het licht houden, nu is er pas echt duidelijk welke uitstraling het heeft.

Fase 8. Lood aanbrengen rondom en nogmaals solderen, eventueel patina aanbrengen om de lood en soldeerlijnen zwart te maken.

 

Op dit moment ben ik aangekomen bij fase 4. Ik zal het resultaat snel posten. Laten jullie dan even weten welke letter jullie het lelijkst vinden? Of het mooist, dat mag natuurlijk ook!

Reactie plaatsen

Reacties

Lydia
4 jaar geleden

Wat leuk Cath, zo’n kijkje in de keuken.
Zo open en eerlijk als je verteld wat je wil bereiken en waar je mee worstelt.
Behalve mooi glas bewerken kan je ook heel goed schrijven. Ik verheug me op meer kijkjes in de keuken 😀