Leer het van de Meesters

Gepubliceerd op 2 september 2020 om 12:00

Mijn moeder herinnert het zich nog goed, een ritje na een warme stranddag in een overvolle trein waarbij ik als 8 jarige heel boos werd op mijn broertje van 3 omdat hij op dezelfde manier aan de paal in het gangpad ging hangen als ik. Het was mijn kunstje!

Hoewel ik er weinig meer van weet kan ik me er wel wat bij voorstellen, want ik houd er inderdaad niet van om nageaapt te worden. Het voorval waarbij ik als kind een slimme truc had bedacht om netjes het midden uit een cirkel te knippen en een (stom) klasgenootje dat mij na ging doen en daardoor de complimenten van juf ontving, kan ik mij nog heel helder voor de geest halen. Later in mijn leven, of misschien zelfs wel op dat moment, heb mijzelf dan ook de regel opgelegd dat ik niet na mag maken. Wat ik maak moet origineel zijn. Inspiratie mag, maar er moet een eigen draai aan zitten, anders mag ik het niet maken.

En nu kom ik op het punt dat mijn eigen principe me in de weg komt te staan. Ik zou namelijk dolgraag een ‘Bogtman’ maken. Willem Bogtman was onder andere grafisch ontwerper, glasschilder en glazenier en ontwierp ramen in de Amsterdamse Schoolstijl, onder andere de gigantische overkapping van het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Ik beken maar meteen dat ik dat alleen van foto’s ken, snel iets aan doen! Atelier Bogtman is lange tijd gevestigd geweest in Haarlem en als heuse Haarlemse voel ik natuurlijk meteen een nog sterkere band.

Maar het belangrijkste; zijn werk is prachtig! Doe vooral eens een rondje Google, of lees hier meer over hem. Ik zou dus dolgraag ook zoiets maken en ik heb al geprobeerd zelf te tekenen in die stijl, maar mijn hoofd snapt het niet. Ik denk dat mijn beeldende intelligentie (nog) op een ander level functioneert. Dolgraag  zou ik al mijn zakgeld uit mijn spaarvarken geschud hebben om bij hem in de leer te gaan, maar helaas leeft hij al zo’n 65 jaar niet meer. De technieken die hij gebruikt, glas snijden, brandschilderen, glas in lood zetten, beheer ik al, dus dat zou ik al niet meer hoeven leren.

Dus heb ik mijn hand over mijn principiële hart gehaald en mijzelf toestemming gegeven om een ontwerp van Bogtman van het internet te halen en deze over te trekken. Niet voor de verkoop want dan zou ik het copyright schenden, maar lekker voor mijzelf! Wie weet ga ik het lijnenspel ooit begrijpen en toepassen in mijn eigen ontwerpen of mag ik ooit nog eens een echte Bogtman restaureren. Zou dat niet super tof zijn!?

Reactie plaatsen

Reacties

Helena
4 jaar geleden

Ha Cathelijne, wat ziet je site er uitnodigend en mooi uit en wat schrijf je leuk!
Mag ik ongevraagd iets toe voegen? Heb je voor de plaatsing vd foto van ontwerp van Bogtman toestemming gekregen? Misschien iets om even naar te kijken, het 'leukt' je site op en soms willen mensen daar geld voor ontvangen. Ik weet dat sommige afbeeldingen niet zomaar gebruikt mogen worden ondanks dat ze op een site staan.

CathsGlas
4 jaar geleden

Ha Helena, leuk dat je reageert. Ik was in de veronderstelling dat het plaatje door linkte naar de website van de afbeelding, maar dat blijkt niet het geval. Ben verder nog niet helemaal thuis in copyright, voor de zekerheid het plaatje voor nu veranderd. Wel jammer Bogtman is prachtig! Ik ga eens informeren bij de website waar ik hem vond.