Kunst van glas

Licht en Kleur in een Uniek Jasje
Glas heeft iets magisch. Het vangt licht, speelt met kleuren en is afhankelijk van de lichtinval ieder uur van de dag  weer anders van uitstraling en sfeer.  Ik maak ik glaswerken die meer zijn dan alleen decoratie – ze brengen sfeer en karakter.

 

Een webshop vol gekleurd glas

Wat vind je in de webshop?

  • Landschappen van glas - Een landschap als klein schilderij, natuurlijk  gemaakt van glas
  • Raamhangers & Lichtvangers – Kleine blikvangers om een raam op te leuken of wat kleur aan te brengen. 
  • Vogeltjes - vogeltjes op ware grootte, gemaakt van sprankelend glas.
  • Veren van glas in lood - de laatste stuks!
  • Maatwerk Glascreaties – Helemaal afgestemd op jouw wensen en interieur.

 

Op jouw verzoek gemaakt

Op Zoek naar Iets Speciaals?

Heb je een idee in je hoofd of een lege plek aan de muur die vraagt om iets unieks? Ik denk graag mee om een glasontwerp te maken dat echt bij je past. Alles wordt met de hand gemaakt, dus jouw stuk is altijd one of a kind.

Kom Kijken

Helaas komt glas nooit zo mooi op de foto terecht als het in het echt is. Je moet je zien om het echt te voelen. Kom langs in mijn atelier of stuur een bericht om te ontdekken wat er allemaal kan met glas.

Glaskunst kopen

Ben je op zoek naar iets dat direct geschikt is voor verzenden, neem dan een kijkje in de webshop. Hier vind je verschillende items die na bestelling zo snel mogelijk verzonden zullen worden. Klik op de knop hieronder om de webshop te bekijken.

 

Glaskunst kopen

Een webshop vol met glaskunst! tenminste, dat probeer ik. Want een nieuw kunstwerk is meestal sneller gemaakt dan de website geüpdate. Ik ben nu eenmaal liever in mijn atelier aan het schuiven met stukjes glas om iets leuks te creëren, dan dat ik tijd besteed aan het updaten van mijn website. Zoek je dus iets recents of unieks, bezoek dan mijn atelier, of stuur me een bericht met je wensen.  

Wat kost glaskunst?

Bij het kopen van glaskunst zijn er verschillende factoren die de prijs bepalen. Allereerst spelen de materiaalkosten een belangrijke rol. De prijs van het glas zelf kan sterk variëren, afhankelijk van de kwaliteit en het type glas dat gebruikt wordt. Zo werk ik bij mijn grotere kunstwerken bijvoorbeeld altijd met glas dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in een glasoven. De betekent dat dit glas er speciaal op is ontwikkeld en getest dat er geen breuken ontstaan, ook niet bij stukken die meerdere keren in de oven gaan. Ik heb hierbij gekozen voor het merk Bullseye Glass. Dit merk heeft de meeste en in mijn ogen ook mooiste kleuren om mee te werken.

Bij het gebruik van Bullseye Glass Co kan de prijs per vierkante meter variëren van €82 tot €205, afhankelijk van de specifieke kleuren en texturen die gekozen worden.

 

Arbeidskosten

Daarnaast zijn ook de arbeidsuren die nodig zijn voor het maken van het kunstwerk van invloed op de prijs. Hoe complexer het ontwerp en hoe meer tijd er gestoken wordt in het vervaardigen ervan, hoe hoger de kosten zullen zijn. Sommige werken gaan één keer in de oven en zijn dan klaar. Andere werken gaan meerdere keren de oven in om tot het gewenste eindresultaat te komen. 

Formaat en kleuren

Gezien de kosten is ook grootte van het kunstwerk een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs. Grotere glaskunstwerken vereisen meer materiaal, wat de prijs omhoog drijft. Daarnaast kunnen eventuele extra behandelingen zoals slijpen of graveren ook de kosten verhogen. Deze bewerkingen vergen extra tijd en expertise, wat zich vertaalt in een hogere prijs voor het uiteindelijke kunstwerk.

Glas verkrijgt zijn kleur doordat er tijdens het productieproces verschillende stoffen aan het glas worden toegevoegd. Zo wordt het metaal kobalt gebruikt om de kleur blauw te verkrijgen, zwavel voor sommige tinten geel oranje en rood, en goud voor de kleuren rood, roze en paars. 

Al met al kan de prijs van glaskunst dus sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van glaskunst goed te letten op de kwaliteit, het ontwerp en de grootte van het kunstwerk, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken. Mocht je hier vragen over hebben neem dan gerust contact me mij op. 

Hoe maak je gekleurd glas

Om gekleurd glas te maken, worden in de glasfabriek tijdens het maken van het glas verschillende metaaloxiden aan het glas toegevoegd. Deze oxiden reageren met het glas en zorgen voor een kleurverandering, variërend van diepblauw tot helder rood. Daarnaast kunnen kleurstoffen zoals speciale glasverf of korrels gekleurd glas direct aan het glas worden toegevoegd om specifieke kleuren te creëren. Soms komt een glas helder uit de fabriek, en moet het in mijn glasoven nog op kleur komen, zoals bijvoorbeeld de kleur roze en verschillende soorten paars. 

Verschillende kleuren combineren

Een andere manier om verschillende tinten te gebruiken is door verschillende kleuren glas te combineren. Door lagen van verschillende kleuren te stapelen en te smelten, ontstaan unieke patronen en kleureffecten die elk stuk glas een eigen karakter geven. Ook kan ik wanneer ik er voor kies te werken met korrels gegruisd glas, verschillende kleuren door en over elkaar heen strooien om zo een gelijkelijke overgang te creëren.  
Daarnaast maak ik gebruik van glasverf en emaille om details en designs toe te voegen aan het glas, waardoor er nog meer mogelijkheden ontstaan voor creatieve expressie.

Polijsten

Tot slot is het polijsten en afwerken van gekleurd glas essentieel voor een glanzende uitstraling. Door het glas zorgvuldig te bewerken en te polijsten, wordt de kleurintensiteit versterkt en krijgt het glas een prachtige glans. Dit proces van afwerking draagt bij aan de esthetische waarde van het gekleurde glas en maakt het tot een waar kunstwerk dat gezien mag worden. Met al deze technieken en methoden kunnen kunstenaars prachtige stukken gekleurd glas creëren die een lust voor het oog zijn en een unieke toevoeging vormen aan de wereld van glaskunst.

Technieken voor het vervaardigen van glaskunst

 

Glas kan op verschillende manieren bewerkt worden, het blazen van glas is waarschijnlijk de bekendste en oudste manier. In een vuur (1200C) wordt een klomp glas verhit om er een glas of vaas van de blazen. Daarna wordt het glas langzaam en gefaseerd afgekoeld om breken door temperatuurspanning te voorkomen.  

Een van modernere technieken glaskunst en de techniek die ik gebruik is fusing. Bij fusing worden stukken glas samengevoegd door ze te verhitten (800C) in een oven, waardoor ze één geheel vormen. Een andere veelgebruikte techniek is slumping, waarbij het glas wordt gevormd door het te laten smelten en vervormen in een mal.

 

Koudsnijden is een techniek waarbij het glas met behulp van gereedschap zoals een glassnijder wordt gesneden zonder verhitting. Dit geeft de kunstenaar meer controle over de vormen en details in het glas. Het koud snijden is de eerste stap in het glasfusing proces. Het glas wordt in de gewenste vormen gesneden en op en naast in de oven gelegd om met elkaar te versmelten. Hierbij kunnen nog verf en fritten (gekleurde korrels glas) toegevoegd worden om details aan te brengen.  Deze en nog veel meer technieken met glas stellen mij in staan om hele verschillende kunstwerken te maken.