Glas in lood of Glasfusing

Was is eigenlijk het verschil?

Glas in lood en glasfusen, twee hele verschillende technieken

Glas in Lood

Bij glas in lood wordt gewerkt met op maat gesneden stukken glas, die door een loodprofiel op hun plek gehouden worden. Een loodprofiel is een lange streng lood, meestal in H vorm waardoor er aan de onderkant en de bovenkant van de H een stuk glas tussen het lood geschoven kan worden.  Zo wordt een raamwerk opgebouwd waarin alle stukjes glas in gesloten worden in lood. De verbindingspunten worden aan elkaar gesoldeerd waardoor er een raamwerk ontstaat. Lood is zacht en buigzaam, waarvoor er bij grotere ramen gebruik wordt gemaakt van ijzer profielen op het raam zijn stevigheid geven. 

 

Doordat de lood strengen wat breed (denk aan 4 tot 8 mm) zijn is het moeilijk om veel kleine fijne vormen in een raam te verwerken. 
Daarvoor wordt vaak de Tiffany techniek gebruikt. 

Tiffany

Bij de Tiffany techniek (uitgevonden door Louis Comfort Tiffany) worden kleine stukjes glasgewikkeld in koperfolie, een beetje vergelijkbaar met smal plakband. Daar waar bij glas in lood enkel de verbindingspunten gesoldeerd worden, wordt bij de Tiffany techniek het hele stuk glas rondom gesoldeerd. Zo kunnen bochten en hele kleine stukjes glas netter aan elkaar gezet worden. 

In het Engels worden zowel glas in lood als de Tiffany techniek bedoeld met de naam Stained glass, geen onderscheid daar dus. 

Glasfusen

Glasfusen is totaal anders dan glas in lood. Bij fusen is er geen verbindingsmiddel nodig zoals lood. Daar wordt het glas in een speciale glasoven op hoge temperatuur met elkaar versmolten.
Niet al het glas kan met elkaar versmolten worden, verschillende soorten glas gedragen zich anders tijdens het smelten in de oven, als het ene glas meer uitzet dan het andere ontstaat er spanning in het glas. Hierdoor kunnen er barsten in het glas ontstaan, of het kan uit elkaar springen zoals een waterglas dat plots gevuld wordt me kokend water.  

Art glas

Daarom wordt bij glasfusen gebruik gemaakt van daarvoor speciaal ontwikkeld glas, bekende fabrikanten hiervan zijn Bullseye Glass en Oceanside systeem 96. Bij de productie van dit glas wordt er rekening mee gehouden met dat alle kleuren glas dezelfde 'uitzettingscoëfficiënt' (COE) hebben. Hierdoor kunnen zij met elkaar versmolten worden.  

Doordat het glas met elkaar versmolten wordt en niet verbonden hoeft te worden met een rand lood geeft dit andere mogelijkheden en ook een andere uitstraling. Bij Glasfusen kunnen verschillende kleuren glas in elkaar overlopen, overlappen en er kan gestapeld worden. 

Wat betekent dat voor mijn werk;

Wanneer ik een relatief simpel ontwerp ontvang voor een raamhanger, met grotere kleurvlakken en rechtere lijnen kan dit desgewenst goed uitgevoerd worden met de Tiffany techniek met het uiterlijk van glas in lood. 

 

Zo leent deze tekening zich heel goed voor een ontwerp in glas in lood door zijn simpele lijnen en vormen en blijft het ontwerp betaalbaar. 

 

 

Onderstaande tekening heeft meer details, en lijnen dan de bovenste. Het was wel mogelijk geweest in glas in lood maar had ik groter uit moeten voeren om dat te kunnen realiseren. 
Glas breekt graag rechtdoor dus het snijden van scherpe happen uit glas is niet haalbaar zonder extra lijnen aan de tekening toe te voegen. Deze tekening is daarom uitgevoerd als ovale raamhanger van ongeveer 15 cm.