Glasschilderij Bloemen

Een schilderij gemaakt van glas met als onderwerp bloemen, het is een van de favoriete thema's van glaskunstenares Cathelijne Los.

Ik schilder met glas

Glas is wat mij betreft het beste materiaal om mee te schilderen. Ik hou van de helderheid, de kleuren en de structuur. Ik kan mezelf verliezen in het knippen van de juiste bloemblaadjes van glas. Het tekenen van de bladnerven, het aan brengen van de kleuren. 

Door ervoor te zorgen dat de schilderijen van glas tijdens de ovengang hun structuur behouden ontstaat er diepte zowel in compositie als in voelbare structuur. De bloembladeren liggen voelbaar op het glas. Hierdoor ontstaat ook een breking van het licht wanneer de zon op of in het glazen schilderij schijnt. Sommige stukjes glas lichten dan als het ware op, ze lijken te gloeien. Ik vind het fantastisch om hiermee te spelen.  

Een bloemstuk van glas bouw ik op uit allerlei kleine stukjes gekleurd glas op een transparante glasplaat, of ik kies ervoor juist zonder die achterplaat te werken. In dat laatste geval ontstaat er een heel rank, bijna fragiel bloemstuk.  

Bij een landschap met bloemen werk ik ook met achtergrond. In zo'n compositie en voor het gevoel van diepte werk ik aan de achtergrond met glaspoeders. Daarmee kan ik minder gedetailleerde vormen op de achtergrond aanbrengen. Kleuren, maar ook luchten, bomen, een horizon. 

Zelf een schilderij van glas maken

Voor wie het leuk vindt zelf aan de slag te gaan en een schilderij van bloemen te maken. Bij CathsGlas kun je ook de workshop bloemschikken met glas volgen. Cathelijne leert je dan in een middag hoe je zo'n bloemstuk opbouwt. Tijdens de workshop maak je dan meteen je eigen glasschilderij.  

Glasschilderijen met bloemen 

Met de techniek Glas in Lood is het ook mogelijk droogbloemen tussen glas te plaatsen

Correctie, de techniek die Cathelijne bij onderstaande bloemstukjes gebruikte is de Tiffany techniek, glas in lood werkt net even anders, het heeft wel veel overeenkomsten. Door de bloemen eerst goed te drogen en vervolgens in te sluiten tussen twee dunnen plaatjes glas worden deze raamhangers gemaakt. 

Meer weten over CathsGlas, glasfusen en de mogelijkheden? 
kijk verder bij